Emma Bengts

Live the life you love, and love the life you live!

Italiensk 3-rätters middag!

Publicerad 2011-04-24 18:26:38 i Mat & bak




I skolan hade vi en uppgift att göra en 3-rätters middag hemma, och jag bestämde mig för att göra en italiensk.


Förrätt:

Parmaskinka med fikon

Till 4 personer:

4 färska fikon
250 g mozzarellaost
100 g parmaskinka i tunna skivor
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
Några skivor parmesanost
ev färska salviablad

Tillbehör:
Bröd

Gör så här:

1. Skär varje fikon i sex klyftor. Låt osten rinna av och riv den i stora bitar. Lägg upp fikon, ost och skinka på tallrikar.

2. Droppa över olja och vinäger och strö på salt och peppar. Lägg på lite parmesan på toppen. Garnera eventuellt med salviablad och servera med bröd.






Huvudrätt:

Rosmarinstekt majskycklingbröst med svamprisoni

Till 4 personer:

4 majskycklingbröst
1 kvist rosmarin
2 vitlöksklyftor
500 g risonipasta
1 rödlök
200 g blandad svamp
3 msk persilja
Olivolja
Smör
Salt och svartpeppar

15 cl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
½ rödlök
1 dl kalamataoliver
socker
salt och svartpeppar

Parmesanost

Gör så här:

1. Vänd kycklingbrösten i olivolja och den finhackade rosmarinen. Bryn i stekpanna med vitlök och baka klart i ugn, 200 grader i ca 12-14 min.

2. Koka risonipastan efter anvisningarna på paketet.

3. Skär svampen grovt och fräs i panna tillsammans med den strimlade rödlöken. Vänd ner svampblandningen och persiljan i den kokta risonipastan. Smaka av med salt, smör och nymald svartpeppar.

4. Blanda olivoljan och äppelcidervinägern. Tillsätt den finhackade vitlöken, rödlöken och oliverna. Blanda väl och smaka av med salt, socker och sartpeppar.

5. Arrangera risonipastan med kycklingbröstet på tallriken. Skeda vinegretten runt. Garnera gärna med fäska örter, alt. ruccola. Hyvla parmesan på toppen.






Efterrätt:

Citronpannacotta

Tid: 20 min + 1-2 tim för att stelna

För 4 personer:

2½ dl mellangrädde (27%)
½ dl gelésocker multi
1/3 vaniljstång
1 tsk finrivet citronskal

Tillbehör:
Digestivekex
Hallon (färska eller frysta)

För en smalare pannacotta kan du använda matlagningsgrädde. Det blir inte fullt lika krämig, men smakar jättegott.

Gör så här:

1. Blanda grädde och gelésocker i en liten kastrull, dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i grädden och lägg även i vaniljstången.

2. Vispa ihop och låt koka ½ minut. Vispa i citronskal och häll upp i portionsskålar. Låt stelna i kyl, det tar ca 2 timmar.

3. Garnera pannacottan med smulat digestivekex och hallon precis innan servering.

(4.) Vill du ha ett knäckigt täcke, strössla råsocker på toppen och bränn av med en gasolbrännare tills sockret karamelliserar och får fin brun färg. Gör detta innan du garnerar den!





Jag fick jättebra betyg av mamma och Göran, det blev jättegott! :)

Enkelt att göra dessutom ;)


Kommentarer

Postat av: Helena

Publicerad 2011-04-24 21:09:29

Shit vad duktig du är syster! :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma Bengts

Jag heter Emma, jag är 17 (snart 18) år och bor i Dalarna! Jag läser just nu till undersköterska, så den mesta tiden av mitt liv går till plugg. Annars bakar jag, allt från tårtor, cupcakes, kakor och bullar till bröd, kex, chips osv. Träning är också ett stort intresse hos mig, och även matlagning, foto, hälsa i allmänhet, skönhet osv! Funderingar eller frågor? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela