Emma Bengts

Live the life you love, and love the life you live!

Saffransbullar med vanilj

Publicerad 2011-12-12 23:09:28 i Mat & bak




45 st                    250 grader

Du behöver:

50 g jäst
150 g smör
1,5 påse saffran
5 dl mjölk
250 g Kesella
1,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g smör
1,5 dl strösocker
3,5 tsk vaniljsocker

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke, smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37 grader.

2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner Kesella, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan att vetemjöl och arbeta degen i ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Strö lite mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa 30-45 min.

3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker.

4. Ta upp degen och knåda med resten av mjölet och dela den i 2 delar.

5. Kavla ut varje del på mjölat bord till en kaka, 25x60cm. Bred på fyllningen. Vik kakan på längden, skär ca 2-3 cm breda remsor, sno ihop till en knut. Lägg på plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna under bakduk på galler!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma Bengts

Jag heter Emma, jag är 17 (snart 18) år och bor i Dalarna! Jag läser just nu till undersköterska, så den mesta tiden av mitt liv går till plugg. Annars bakar jag, allt från tårtor, cupcakes, kakor och bullar till bröd, kex, chips osv. Träning är också ett stort intresse hos mig, och även matlagning, foto, hälsa i allmänhet, skönhet osv! Funderingar eller frågor? [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela