Saffransbullar med vanilj


45 st 250 grader
Du behöver:
50 g jäst
150 g smör
1,5 påse saffran
5 dl mjölk
250 g Kesella
1,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1,5 dl strösocker
3,5 tsk vaniljsocker
Till pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37 grader.
2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner Kesella, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan att vetemjöl och arbeta degen i ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Strö lite mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa 30-45 min.
3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker.
4. Ta upp degen och knåda med resten av mjölet och dela den i 2 delar.
5. Kavla ut varje del på mjölat bord till en kaka, 25x60cm. Bred på fyllningen. Vik kakan på längden, skär ca 2-3 cm breda remsor, sno ihop till en knut. Lägg på plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt kallna under bakduk på galler!